Publicēja: Auto Galvu Remonts | 14/01/2011

Elektrisks papildus sildītājs dīzeļmotoram

Land Rover markas auto ar 200tdi un 300tdi dīzeļmotoriem ziemā karsti nav un šoziem Latvijā šī problēma izrādījās īpaši aktuāla. Daudzi ir iecienījuši Land Rover 300tdi motoru – vasarā šis motors spēj strādāt milzu slodzē tajā pat laikā pret dzesēšanas sistēmu nav pārāk prasīgs, jo ir radīts ar efektīvu dzesēšanas sistēmu. Tomēr ziemā ir grūti. Tukšgaitā šis motors pie -10 grādiem vairāk atdziest nekā silst.

Lai nesaltu, ir iespējami vairāki risinājumi:

  • cits motors vai auto, piemēram, Land Rover V8 benzīna motors, kas silst ļoti labi arī tukšgaitā;
  • apsilde izmantojot degvielu, piemēram, Webasto autonomās krāsniņas. Tās darbojas arī pie izslēgta auto dzinēja, spēj sildīt auto pirms braukšanas, dažādi modeļi spēj sildīt gan motoru, gan salonu. Lielais mīnus – paši vienkāršākie modeļi maksā padārgi, lielākais plus – ar šādu sildītāju iespējams auto gulēt uzturot auto salonu siltu;
  • papildus apsilde izmantojot elektrību no rozetes garāžā, mīnus: darbojas tikai elektrības rozetes tuvumā;
  • papildus apsilde izmantojot 12V sildītājus, kurus apskatīsim tuvāk.
  • Auto papildus apsildei izmantojot 12V sildītāju ir gan vairāki plusi, gan arī daži mīnusi. Lielākais mīnus – tai raksturīgs samērā liels strāvas patēriņš. Tas nozīmē, ka vajadzīgs labs akumulators un ģenerators, kā arī bez strādājoša auto motora to ilgi darbināt neizdosies. Tomēr ir savi plusi: šādu sistēmu iespējams samērā vienkārši izveidot un uzstādīt pašu spēkiem, kā arī tās uzbūves izmaksas ir salīdzinoši mazas. Tālāk aprakstītais risinājums nav ļoti ātrs sildītājs. Tas palīdz auto ātrāk uzsilt, ja tas tiek ekspluatēts pilsētas režīmā, kad ir maza slodze motoram, kā arī tas neļauj auto motoram atdzist, kad auto motors darbojas tukšgaitā.

    Sistēma sastāv no:

  • paštaisīta biezsienu alumīnija rezervuāra;
  • 3 VAG grupas kvēlsvecēm, kas silda dzesēšanas šķidrumu atsevišķos Volkswagen un Audi modeļos;
  • lietota elektriska dzesēšanas sistēmas sūkņa no BMW X5;
  • vinčas kontaktora (konkrētā gadījumā izmantots 500A modelis, kas ir vairākas reizes jaudīgāks kā nepieciešams. Tāds izmantots, jo līdzīgi tiek izmantoti vinčas vadībai, tādējādi kāda no kontaktoru bojājuma gadījumā iespējama savstarpēja nomaiņa).
  • Sildītājs ir ievietots salona apsildes radiatoram pienākošajā caurulē – tātad pirms apsildes radiatora, savukārt elektriskais dzesēšanas šķidruma  sūknis sistēmā ievietots pirms sildītāja trauka. Tas nepieciešams lai nodrošinātu nepārtrauktu dzesēšanas šķidruma plūsmu un nepieļautu gaisa burbuļa uzkrāšanos sildītāja traukā, jo bez dzesēšanas šķidruma kvēlsveces pārkarsīs un pārdegs aptuveni desmit sekunžu laikā.

    Aptuvens šādas sistēmas strāvas patēriņš ir 100 ampēri pie 12 voltiem, līdz ar to ja auto ir labs darbspējīgs akumulators, ir iespējams šo sildītāju lietot arī samērā īsos braucienos neriskējot palikt ar tukšu akumulatoru. Praksē ir pārbaudīti īsi braucieni pa 15-20 minūtēm, 2/3 no pārvietošanās laika turot ieslēgtu papildus sildītāju bez jebkādām negatīvām sekām. Lietojot šo sildītāju 300tdi motors tukšgaitā aukstumā vairs neatdziest, arī braucot motors silst pamanāmi ātrāk. Gulēt gan ar šādu sildītāju naktī auto īsti nesanāks, jo auto gulēt ar ieslēgtu dzinēju ir ļoti riskanti.

    Šādu sildītāju ir iespējams uzstādīt citiem auto, tajā skaitā vieglajiem auto, jo praktiski visi ar gaisa kondicionēšanas sistēmu aprīkotie auto ir aprīkoti ar samērā jaudīgiem ģeneratoriem, savukārt ziemā lielākajai daļai auto kondicionēšanas sistēma ir izslēgta, līdz ar to ir pieejamas samērā lielas strāvas rezerves. Galerijā ir apskatāms kā šāds sildītājs ir uzstādīts Land Rover Discovery automobilī.

    Publikācija no interneta.


    Atbildes

    1. kaads ar numurinju padaliisies??? buutu ljoti pateiciigs

    2. Labdien man šāds tosola sildītājs ļoti interesē, cik tas maksā un kur var nopikt, varētu telefo nanumur u uz meilu, paldies.

    3. Labdien man šāds tosola sildītājs ļoti interesē, cik tas maksā un kur var nopikt, varētu telefon anumur u uz meilu, paldies.


    Komentēt

    Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.

    Kategorijas